|
| Vorea Ujko | |
| | Autori | Mesazh |
---|
Gashi Super Master
Numri i postimeve : 868 Pikët : 25354 Reputacioni : 18 Join date : 26/09/2011 Age : 33 Location : Prizren Drejtimi : Software Design
| Titulli: Vorea Ujko 8th October 2011, 17:36 | |
| Vorea Ujko Vorea Ujko lindi në fshatin Frasnita, Frascineto, Kalabri, Itali më 1918 (ka shkrime ku thuhet se ka lindur edhe më 1931); vdiq në një aksidenti automobilistik më 26 janar 1989. Vorea Ujko është poet shqiptar nga Italia. Përndryshe është pseudonimi i Domeniko Beliçit. Vorea, pos që ka qënë prift ai ka studiuar edhe për letërsi dhe si i tillë ka punuar mësues i letërsisë në Firmo. Ai, ashtu si edhe poetët e rinj arbëreshë, bëjnë përpjekje që, pos kultivimit të gjuhës së tyre shqipe, që e kanë ruajtë brez pas bresi, e që paraqet një brum të mirë studimi të gjuhëtarëve, t'i afrohen gjuhës së sotme shqipe. Kjo mundësi tashmë është mundësuar, sepse ekziston liria e lëvizjës, por edhe kanë qasje në programe të ndryshme të mediave elektronike, por edhe të gazetave. Në krijimtarinë e Ujkos vihet re ndjenja e fortë e lidhjes së tij me kulturën dhe paraardhësit. Krijimet e Ujkos janë publikuar në antologji dhe publikime në Itali, Shqipëri dhe Kosovë. | |
| | | Gashi Super Master
Numri i postimeve : 868 Pikët : 25354 Reputacioni : 18 Join date : 26/09/2011 Age : 33 Location : Prizren Drejtimi : Software Design
| Titulli: Re: Vorea Ujko 8th October 2011, 17:37 | |
| Moment Arberesh
E dua kumbonaren bizantine ne mes te qiellit te kaltert qe pingultaz zbret ne shpirtin tone ndersa mbremja merr ngjyra manushaqje dhe vajza e endrravet bisedon kokulur Ne pragun e deres Keshtu pergjumshem e vetmitar me vijne para sysh levizjet e femijnise dhe fytyra fatkeqe e Garantines Dhe arrin nga largesia e hijevet troku i kalit te Konstantinit qe qaset me shpatulla vdekje Dhe nje jehone arbereshe deperton ajrin e zemren e ngjitet perpjete si mister me flatrat e veta te lehta e rrok kacavarset e murit rrok heshtjen rrok gjakun tim. | |
| | | Gashi Super Master
| Fshatare e bukur
Fshatare e bukur E zeshket nga dielli Ma jep nje puthje? Popo jo, trimi im, Pse keto peme nuk kerkohen Nuk shiten dhe dhurohen Po vilen me dy E po tash une vetem Fshatare e bukur E zeshket nga dielli Edhe une jam vetem E po vjelim me dy Popo jo, trimi im Pse keto peme jane te tharrta Jane ende aguridhe E po do te embelsohen Kur dashuria te bjere ne to Fshatare e bukur E zeshket nga dielli… | |
| | | Gashi Super Master
| Burimi
Duke ndjekur gjurmėt e stėrgjyshėve kam ecur pesėqind vjet me kėngė arbėreshe nė buzė e sot ua gjej burimin dhe i lisave, i erėrave i fshatarėve, i punėtorėve un jam vėlla. E shenjtė kjo tokė, i shenjtė ky qiell e nga tė gjithė unė ndihem i mbrojtur dhe juve jua fal kėngėn time.
| |
| | | Gashi Super Master
| Nė aeroport
Gusht i vonuar. E unė i kredhur nė zhegun e aeroportit tė Tiranės shijoja njė ditė fėmijnije duke kėrkuar fillin e bjerrė. Nga pista e fluturimit njė zė mė thirri: Mirė se vjen vėlla Vore! Prej kah vinte ai zė? Ishte vallė zėri i babės apo zėri i vėllait? Tė dallova e m'u duke njė shtegtar udhėtimesh tė gjata nėn qiej tė shndritshėm. Dėgjova pėrshėndetjen e ngrohtė dhe pashė fytyrėn e butė ku lexova sihariqe tė sigurt. Nga sa mot ne u kishim ndarė? Oh, rrahje zemre! Askurrė s'kam qenė ashtu i lehtė nė hovin tim tė pastėr. E mė rrethuan krahė. brenda njė rrethi vllazėrie. Pastaj vrapuam drejt Tiranės dhe e ndjeva veten njė zog me cicėrima dielli nė gjoks. Gra tė gėzueshme nėpėr fusha i buzėqeshnin birit qė kthehej.
| |
| | | Gashi Super Master
| Titulli: Re: Vorea Ujko 8th October 2011, 17:38 | |
| Hapma deren zonja mėmė
Edhe sivjet, moj nene Nga mergimi i shkrete me dogji malli per ty, Une e di qe ti e prisje birin tend te larget, e qave fshehurazi kur s'pate mundesi ta perqafoje. Ndjeme, o e paharruara, Mos qaj, pse mjafton sa qave per bijte gjate shekujve. Ti e di, nene Shqiperi Qe une s'kam asnje faj nese jetoj larg teje, ashtu ka qene fati i shkrete E eshte e kot t'i kujtojme hallet. Ererat kane fryre mbi mua Deborerat kan rene mbi mua si dhe mbi koken tende, Por mes ererave e deborerave fytyra jote e larget me forcoi e me ngushlloi. Ti paske qene dhurata qe nuk e bleva ne pazaret por me vinte nga gjaku, gjithmone e kerkuar te vorbulles e jetes endacake. U krenova melegjendat e tua dashurova me fjalet e tua Qava me vajtimet e tua E tash ne buze te se kaluares e seardhmes I drejtoj ende syt nga ti e prej se largu ndjek emrin tend dhe orvatem te te mbaj lart. Leri dyshimet e mos mendo, qe une do te doja te kisha nje pretendim te padrejte privilegji Une do te doja vetem te isha biri yt, si te tjeret Ashtu un e di e i ardhur nga lufta e jetes une i bie deres sate: Hapma deren, zonja mėmė Se yt bi jam une , o nene.. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Vorea Ujko | |
| |
| | | | Vorea Ujko | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| Tema Fundit | » Universiteti “Ukshin Hoti” ka arritur memorandum bashkëpunimi me Universitetin Politecnica delle Marche në Ankona të Italisë3rd October 2015, 22:48 nga Administratori» Urimi i Rektorit Vataj për fillimin e vitit të ri akademik 2015/20163rd October 2015, 22:44 nga Administratori» Njoftim2nd October 2015, 16:04 nga Administratori» Njoftim2nd October 2015, 16:04 nga Administratori» Njoftim2nd October 2015, 16:03 nga Administratori» Rezultatet e Provimit Pranues Për Vitin e Parë të Studimeve, për Vitin Akademik 2015-20162nd October 2015, 16:02 nga Administratori» Makroekonomi10th August 2015, 19:46 nga Administratori» Regjistrimi per studentet e rinj27th July 2014, 23:20 nga Administratori» Rezultatet e provimit pranues - Korrik 201427th July 2014, 23:17 nga Administratori |
Statistikat | Forumi ka 878 anëtarë të regjistruar Anëtari më i ri Kujta
Anëtarët e këtij forumi kanë postuar 2271 artikuj v 642 temat
|
Kush është në linjë | 21 përdorues në linjë: 0 anëtarë 0 të fshehur 21 vizitorë Asnjë Rekord i përdoruesve në linjë ishte 45 më 1st November 2024, 16:55 |
MARKETING ~ Just in Time - Vending Machines | |
Sondazh | | Sa ore ne dite lexoni? | Me pak se nje ore | | 18% | [ 6 ] | 1 ore | | 33% | [ 11 ] | 2 ore | | 18% | [ 6 ] | 3 ore | | 6% | [ 2 ] | 4 ore | | 15% | [ 5 ] | Mbi 4 ore | | 9% | [ 3 ] |
| Totali i votave : 33 |
|
Top posting users this week | |
|