|
| Lasgush Poradeci | |
| | Autori | Mesazh |
---|
Administratori Administrator
Numri i postimeve : 1038 Pikët : 27330 Reputacioni : 49 Join date : 17/02/2011 Age : 34 Location : Prizren Drejtimi : Administrim Biznesi
| Titulli: Lasgush Poradeci 2nd October 2011, 12:17 | |
| Hyrje
Lasgush Poradeci lindi më 27 dhjetor 1899 në Pogradec, në një familje me tradita atdhetare. Në moshën 10-vjeçare e dërguan për të vazhduar studimet në Manastir dhe më vonë në Athinë, ku mbaroi liceun. Më 1921 ai shkoi në Rumani, për të ndjekur studimet e larta. Duke qenë pa bursë dhe pa asnjë ndihmë, ai u detyrua të punonte dhe njëkohësisht të studionte. Në Bukuresht ai u lidh me lëvizjen atdhetare të kolonisë shqiptare, u miqësua me Asdrenin e atdhetarë të tjerë shqiptarë dhe u zgjodh edhe sekretar i përgjithshëm i Kolonisë. Në verën e vitit 1924 Qeveria e Fan Nolit i dha bursë dhe kështu arriti t'i përfundojë studimet e larta në Grac (Austri) në Fakultetin e Filologjisë Romano-Gjermane.Në dallim nga poetët e Rilindjes, që megjithë origjinalitetin e tyre kishin tipare të përbashkëta, poetët e shquar të periudhës së Pavarësisë Noli, Fishta, Poradeci, Migjeni, janë krejtësisht të ndryshëm nga njëri-tjetri si nga formimi, nga prirja e tyre, ashtu edhe nga interesat e synimet. Lasgush Poradeci e jetoi Rilindjen ne periudhën e shpërthimit të kryengritjeve të mëdha për liri. Në veprën e këtij romantiku të fundit të letërsisë sonë jetoi shqetësimi atdhetar i mbrojtjes së kombit dhe të traditës së Rilindjes, ashtu sikurse edhe dëshira për triumfin e pikëpamjeve demokratike, shqetësimi për një emancipim të përgjithshëm kulturor e shpirtëror të shoqërisë shqiptare. Ai është nga lirikët tanë më të mëdhenj, i cili u shqua për sensibilitetin dhe ëmbëlsinë poetike me të cilën i këndoi Shqipërisë dhe dashurisë. Në vitin 1933, u botua vëllimi i tij i parë "Vallja e yjeve", dhe më 1937, u botua vëllimi i dytë "Ylli i zemrës". Pas Luftës së Dytë Botërore Lasgush Poradeci e vazhdoi veprimtarinë krijuese, por u mor edhe me përkthime. Ai shkroi, veç të tjerash, poemat "Eskursioni teologjik i Sokratit", "Mbi ta", "Kamadeva", baladat për Muharrem e Reshit Çollakun. Gjithashtu, përktheu disa nga kryeveprat e letërsisë botërore si "Eugjen Onjegin" të Pushkinit, lirikat e Lermontovit, të Bllokut, Poemat e Hajnes, të Majakovskit e Miçkieviçit, lirikat e Gëtes dhe Hajnes, poezi të Lanaut, Brehtit; Hygoit, Mysesë, Bajronit; Shellit, Bërnsit, të Emineskut etj. Më 12 nëntor të vitit 1987, Lasgush Poradeci, vdiq, duke lënë pas një krijimtari të bukur, e cila kishte fituar zemran e lexuesit dhe kishte tërhequr vëmendjen e disa studiuesve të shquar të kulturë sonë si Eqerem Çabej, Skënder Luarasi, Mitrush Kuteli, Sabri Hamiti, Ismail Kadare, Rexhep Ismajli etj. Si një personalitet i shquar dhe poet i vërtetë ai nuk ua nënshtroi kurrë artin e tij kërkesave dhe synimeve të diktaturës. Për këtë arsye ai u la në një gjendje ekonomike të rëndë dhe pothuaj në harresë nga shtypi zyrtar. Vetëm në vitin 1989 mundi të botohet vepra e tij e plotë.
| |
| | | Administratori Administrator
Numri i postimeve : 1038 Pikët : 27330 Reputacioni : 49 Join date : 17/02/2011 Age : 34 Location : Prizren Drejtimi : Administrim Biznesi
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci 2nd October 2011, 12:18 | |
| Maja e Çelur
Lulet lulëzuan me të parë djellë kushedi ç'duruan që kur janë mbjellë:
që kur u përzien me rër' e me ujë, dhe u lagn' e u lyen pa bujë e rrëmujë.
Pa zë psherëtimi, zë e vaj të kotë, i ngurroj thellimi nënë dhen' e ftohtë.
Edhe balt' e ndotur, edhe llum' i ndyrë i patnë përlotur me ngjyrë e mënxyrë.
Ato piperonin me një sulm i qetë dhe mbinin e shkonin që përposh përpjetë.
Që ngaj errësira brenda në dhè thellë ndillnin krejt të lira dritën edhe qelltë.
Sa me rënd' i mbante rrënj' e balt' e nxirë dh' i tërhiqte e s'i ndante për në fundësirë,
dhe sa m'i padukur edhe sa m'i zjarrtë ishte sulm' i bukur për në qiejt' e lartë,
aq më lirë e fshehur, dh' aq më me ngadalë rritnin pa pandehur sulmin e pandalë:
Dhe ja, ndizet era mbi barishte e bimë! Ja! qesh pranëvera nëpër ngashërime!
Ja! sa lul' e qetë çeli gjinë e sajë, përmbi degë e fletë atje lart në majë! | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci 2nd October 2011, 12:18 | |
| Poradeci
Perëndim i vagëlluar mi Liqerin pa kufir Po përhapet dal-nga-dale një pluhúrë si një hije. Nëpër Mal e nër Lëndina shkrumb' i natës që po bije, Duke sbritur që nga qjelli përmi fshat po bëhet fir...
E kudó krahin' e gjërë më s'po qit as pipëlim: Në katund kërcet një portë...në Liqer heshtë një lopatë... Një shqiponjë-e arratisur fluturon në Mal-të-Thatë... Futet zemra djaloshare mun në fund të shpirtit t'im.
Tërë fisi, tërë jeta, ra... u dergj... e zuri gjumi... Zotëroj më katër anë errësira... Po tashi: Dyke nisur udhëtimin mes-për-mes nër Shqipëri, Drini plak e i përrallshëm po mburon prej Shëndaumi... | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci 2nd October 2011, 12:19 | |
| Dimër
Shpirti im që sot u mbyll Dhe gëzimin m'a përzuri. Nëpër mal e nëpër pyll Zu dëbora prej qëkuri.
Bjenë flokët një-nga-një Mi katundin e shkretuar. Dyke mardhur nënë të Dheri fjet e ri mbuluar
Flet nga-dal e shpirti im, Dhe në zi pikoj si fleta, Pa me qit as pipëlim Tërë fili, tërë jeta.
Në kaq heshtje-e qetësi Ndjej vajtimthin e një shpesi: Psherëtin me zë te ti Jet' e trembur se mos vdesi... | |
| Malli
Syri-i bukur që t'u mvrenjt - Syri yt që më lëndon Do më lerë-a von a shpejt, Do më lerë-a shpejt a von.
Sapo shpirti m'u delir - Shpirti im i nxirë krejt - Do më lerë me pahir Syri-i bukur që t'u mvrenjt.
E do mbetem përnjëmend Varfanjak si mbret pa fron: Mbretëresha që më çmend Do me lerë-a shpejt a von.
Do me lerë-a von a shpejt, Do me lerë-a shpejt a von, Syri i bukur që t'u mvrenjt - Syri yt që më lëndon.
Do më lerë...A! po si - Qoftë-aherë-ose tani - Do të qaj aq dashuri Që të humb me mall te ti? | |
| Shpirtit
Të lus, o Lajmës i qielluar! O Frym' e Zotit, vetë Zot! Me hirin t'ënd të pashteruar Që ka mburim përjetësije, Hirplot, o Shpirt, nër gaze Ti-je. Dhe nër mjerime je hirplot!
Ti botës s'onë-i prure lajmin E nj'ëndërimi të pafaj: Për mallin t'ënd me të pastajmin Ti kuvendon që përmbi botë, Dhe në gëzim i bije lotë, I bije gas në zi të saj.
Kur del mi male yll'i ditës e shuhet nata prapa ti, Ti me vështrimin vetëtitës çkëlqen në fund të zemrës s'ime Dh'i bën prej këngës së një grime Një të përjetshme-harmoni.
E kur pat humbur jet' e dherit, Kur syr' i lodhur m'u përgjum, Në shkëndijim të kandilerit M'i cfaq ylberin e një rruaze...- Fatlum, o Shpirt, ti je nër gaze, Dhe nër mjerime je fatlum!
Sot hapa sytë që-me-natë E po këndoj si kurrëkush: drejt lartësisë se pamatë Ah. mëshiro të ngjite- i cmuar Prej gjirit t'im të përvëluar Fjalim'i mallit t'im mjerush. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci 2nd October 2011, 12:20 | |
| Vallja e Yjve
Yjtë-e ndezur si fingjill, Që vërtiten palë-palë, Prej mosgjëje zunë fill Plot me jetë-e mall të valë.
Zunë fill me dashuri Që kur bota zu të ngjizet, Pa sikush për shok të ti Përvëlohet edhe ndizet.
Ndizet ças edhe për ças, E si kurrë s'ka të shuar, Pa pushim i vete pas Me një sulm të llaftaruar.
E si kurrë nuku mund Ylli yllin që t'a kapë Rrotull qiejve pa fund Venë-e-vinë-e-venë prapë...
....................................... ....................................... ....................................... .......................................
Do të venë fluturim Kudo janë-e kudo s'janë, Nëpër qjell që s'ka mbarim, As fillim, as fund, as anë.
Kur mi të, kur nënë të, Kur me hire-e kur pa hire, Do përëajnë gjithënjë Hapësirë...shkretëtire...
Ata ikin varg-e-varg Me një etje të pashuar: Sesà fellë-e sesà larg Shoq me shoq u pat larguar!...
Kùsh j-u fali-aq dëshërim, Dh'aqë zjarr e aqë flakë, Dh'i gatoj me aq durim Yjtë-e lum e varfanjakë?
Se do një, si për çudi, Ku prej syresh rreh të ftohet, Shoq i vet, nga mall'i ti, Më me zjarr zë përvëlohet...
Dh'i vjen qark më me vërtik E me dhembje më të nxehtë, E si ik...si gjithë ik... E pushton me zjarr të vetë:
Sa më pak e shmbëllen: Aq më shumë-e ndjek dëshira... Pa nga malli që s'e gjen, Dridhet gjithë hapësira.
...Kur po ja! Se që përtej Ndriten erërat nga pakë: Yll-i çdukur nëpër qiej Vetëtiu e mori flakë:
J-a pat shtënë me një ças, Mun në mes në kraharuar, Shoq' i vet q'i sillej pàs Me një sulm të llaftaruar;
Q'e kish flakën mun në gji, Q'e zhuritte dashurija, që çkëlqente me zili Rrotull rrezeve të tija.
Yll i mjerë e yll i lum! Yll i lum e yll i mjerë! Sapo drita t'u përgjum, Sheh një shoq nëpër skëterë;
Ay vin... e gjith vin..., Gjith më pranë... -e gjith më pranë...- Sesà ndrin e vetëtin!... Sesà ndjen një gas pa anë!...
Sesa ndritesh përsëri! Sesì ndizesh përsëpari! Sesì djek me dashuri Posi yll margaritari!...
Dashuri! Heu! Mall i ri! Dashuri! këng' e durimit! Ti liri! Ti robëri! Ti valim i shkrepëtimit!
........................................ ........................................ ........................................ ........................................
Yjtë-e ndezur aqë larg. Lozin vallen e dëshirës Dyke ndritur varg-e-varg Nëpër terr të errësirës. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci 2nd October 2011, 12:20 | |
| Vdekja e Noisit
Me zjarr ju flas... me zjarr Në gjirin tim kam hapur varr... Që t'i jap shpresë- edhe t'ja marr...
Un' ik liqerit zemërak Fatlum dh' i pastër si zëmbak, Po zemra ime kullon gjak:
Se vijnë- urtuar zogjtë-e mi, Dh'u jap ushqim me dashuri- Një dashuri për llaftari:
Pa nis ah! Gjirin ta godas... Dh'e hap ah! gjirin për një ças... Dh'i nginj ah! zogjtë- e vdes me gas!...
Ahere - helmohet e buçet Pas mallit tim liqer-i shkret, E rrit tallazin posi det.
Ay e tund , ay e shkund, Ay e hap sa me të mund, Gjer mun në gjit,gjer mu në fund.
E shpirtin dyke ma përcjellë Më thotë ah! shih sesa 'sht'i fellë... Ky gjir'i em që të pat pjellë...
Me zjarr ju flas... Me zjarr... | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci | |
| |
| | | | Lasgush Poradeci | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| Tema Fundit | » Universiteti “Ukshin Hoti” ka arritur memorandum bashkëpunimi me Universitetin Politecnica delle Marche në Ankona të Italisë3rd October 2015, 22:48 nga Administratori» Urimi i Rektorit Vataj për fillimin e vitit të ri akademik 2015/20163rd October 2015, 22:44 nga Administratori» Njoftim2nd October 2015, 16:04 nga Administratori» Njoftim2nd October 2015, 16:04 nga Administratori» Njoftim2nd October 2015, 16:03 nga Administratori» Rezultatet e Provimit Pranues Për Vitin e Parë të Studimeve, për Vitin Akademik 2015-20162nd October 2015, 16:02 nga Administratori» Makroekonomi10th August 2015, 19:46 nga Administratori» Regjistrimi per studentet e rinj27th July 2014, 23:20 nga Administratori» Rezultatet e provimit pranues - Korrik 201427th July 2014, 23:17 nga Administratori |
Statistikat | Forumi ka 878 anëtarë të regjistruar Anëtari më i ri Kujta
Anëtarët e këtij forumi kanë postuar 2271 artikuj v 642 temat
|
Kush është në linjë | 26 përdorues në linjë: 0 anëtarë 0 të fshehur 26 vizitorë Asnjë Rekord i përdoruesve në linjë ishte 45 më 1st November 2024, 16:55 |
MARKETING ~ Just in Time - Vending Machines | |
Sondazh | | Sa ore ne dite lexoni? | Me pak se nje ore | | 18% | [ 6 ] | 1 ore | | 33% | [ 11 ] | 2 ore | | 18% | [ 6 ] | 3 ore | | 6% | [ 2 ] | 4 ore | | 15% | [ 5 ] | Mbi 4 ore | | 9% | [ 3 ] |
| Totali i votave : 33 |
|
Top posting users this week | |
|