Universiteti i Prizrenit UKSHIN HOTI
Përshëndetje vizitor i nderuar,

Forumi uni-prizren është forum i kushtuar studentëve të Universitetit të Prizrenit. Ju nuk jeni i regjistruar ose nuk jeni identifikuar në forum. Ju lutem identifikoheni ose regjistroheni duke klikuar si më poshtë.

Me respekt, stafi i forumit të Universitetit të Prizrenit
Universiteti i Prizrenit UKSHIN HOTI

Viti Akademik 2018-2019
 
ForumForum  PortaliPortali  CalendarCalendar  Events  PublicationsPublications  GalleryGallery  PytësoriPytësori  KërkoKërko  Lista AnëtarëveLista Anëtarëve  Grupet e AnëtarëveGrupet e Anëtarëve  RegjistrohuRegjistrohu  identifikimiidentifikimi  

Share | 
 

 Si te hartoni nje plan biznesi

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Adminstratori
Administrator
Administrator
avatar

Numri i postimeve : 1038
Pikët : 16683
Reputacioni : 49
Join date : 17/02/2011
Age : 28
Location : Prizren
Drejtimi : Administrim Biznesi

MesazhTitulli: Si te hartoni nje plan biznesi   4th March 2012, 11:00

SI TË HARTONI NJË PLAN BIZNESI
• Ç’është plani i biznesit?
Plani i biznesit është një përmbledhje e shkruar e aktivitetit të propozuar të sipërmarrësit,
e detajeve operacionale dhe financiare të tij, e strategjive të tij të marketingut, e aftësive
dhe e zotësive të menaxherëve të tij.
• Pse është i nevojshëm plani i biznesit?
1. Plani i biznesit është një nga faktorët kryesorë në tërheqjen e investimeve ose në
menaxhimin e ndërmarrjes për t’iu dhënë financimin që do tu nevojitet për të realizuar
ëndrrën tuaj.
2. Plani i biznesit përmirëson kontrollin menaxherial mbi ndërmarrjet dhe shmang
gabimet që ju çojnë në falimentimin e biznesit.
• Plani i biznesit i siguron sipërmarrësit këto përfitime:
1. Vlerësim sistematik dhe realist të shanseve të sipërmarrjes për sukses në treg.
2. Mënyrë për të përcaktuar rreziqet kryesore që ballafaqohen në biznes.
3. Plan me rregulla për menaxhimin e suksesshëm të biznesit.
4. Instrument për te krahasuar rezultatet aktuale kundrejt objektivave të përcaktuara.
5. Instrument kryesor për te tërhequr para për investime.
Plan Biznesi
(Projekti i një ndërmarrjeje)
A) PREZANTIMI I IDESË
Emri i projektit(biznesi)__________________________________________________
Sektori_______________________________________________________________
Numri i identifikimit të personit tatimor (NIPT) ______________________________
Vendndodhja e aktiviteti _________________________________________________
Përshkruani në mënyrë të detajuar, sipërmarrjen tuaj.
* Pyetjet që mund t’iu ndihmojnë në këtë përshkrim:
1. Ç’farë lloj biznesi keni?
2. Cili është synimi i biznesit tuaj?
3. Cilët janë klientët më të mundshëm të cilët duan produktet apo shërbimet tuaja ?
4. Cili është produkti apo shërbimi juaj primar?
5. Cili është funksioni primar i produktit apo shërbimit tuaj?
6. Cilat janë tre përfitimet unike të produktit apo shërbimit tuaj?
7. Cili është konkurrenti juaj?
8. Cili është çmimi i produktit apo shërbimit tuaj kundrejt konkurrentit tuaj?
9. Si diferencohet produkti apo shërbimi juaj nga ato të konkurrentit tuaj?
10. A po bëni ndonjë ofertë speciale për shpërndarësit apo konsumatorët?
11. Vendosni sloganin tuaj i cili është mesazhi kryesor ose fraza që përshkruan biznesin
tuaj.
12. Cilat janë planet tuaja aktuale për reklamën dhe promocionin?
13. A keni informacione për produktin tuaj në formë broshurash, diagramesh, fotografish,
botime të shtypit ose dokumente të tjera?
14. Si do të financoni rritjen e biznesit tuaj?
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
B) FORMULA SIPËRMARRËSE
... Arsyet
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Analiza e konkurrencës direkt / indirekt
* Këtu duhet të përshkruani: konkurrencën që duhet te përballojë biznesi juaj,
avantazhin që keni mbi konkurrentët, cilët janë elementët që e bëjnë produktin
/shërbimin tuaj unik.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Burimet e nevojshme
a) Teknologjia
b) Personeli
c) Burimet ( financimi, shpërndarja, promovimi)
d) Nevojat e jashtme (produktet, shërbimet dhe teknologjia të cilat duhet të blihen nga të
tretët).
1. Cilat janë arsyet që ju kanë shtyrë për të ndërmarrë këtë biznes?
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Funksionimi /përdorimi _________________________________________
Risitë e produktit / shërbimit _________________________________________
Politika tregtare _________________________________________
Niveli i shërbimi _________________________________________
2. Përshkruani prodhimin/shërbimin tuaj.
3. Cilat janë karakteristikat që e dallojnë ofertën tuaj nga ajo e
konkurrencës?
Klientët potencialë
Furnitorët
Institutet kredi-dhënëse
Organizmat mbështetëse
Entet kërkimore
Asistencë profesionale
Lidhje familjare
.. Klientët potencialë
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Furnitorët
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Institutet kredi-dhënëse
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
4. Lidhjet e nevojshme për ecurinë e biznesit tuaj.
5. Përshkruani natyrën dhe qëllimin e këtyre lidhjeve.
.. Organizmat mbështetëse
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Entet kërkimore
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Asistencë profesionale
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Lidhje familjare
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
6. Ilustroni shkurtimisht lidhjet me klientët /furnitorët potencialë, (nqs
këto lidhje kanë filluar).
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
C) BURIMET, KUSHTET TEKNIKO - PRODHUESE
DHE OBJEKTIVAT E BIZNESIT
Në qoftë se produkti ka një nivel të lartë teknik jepen skicat, diagramat . Gjithashtu këtu
jepen përparësitë dhe përmirësimet që i bëjnë mallrat apo shërbimet tuaja unike.
Cikli prodhues
Faza 1 ___________kohëzgjatja ___ orë ________ makineri/pajisje __________
Faza 2 ___________kohëzgjatja ___ orë ________ makineri/pajisje __________
7. Pershkruani lidhjen e produkteve/shërbimeve tuaja me tregun.
8. Përshkruani ciklin prodhues dhe investimet e nevojshme për biznesin
tuaj si dhe vlerën e tyre monetare, * (vendosni preventivin).
Faza 3 ___________kohëzgjatja ___ orë ________ makineri/pajisje __________
Faza 4 ___________kohëzgjatja ___ orë ________ makineri/pajisje __________
Faza 5 ___________kohëzgjatja ___ orë ________ makineri/pajisje __________
Faza 6 ___________kohëzgjatja ___ orë ________ makineri/pajisje __________
Faza 7 ___________kohëzgjatja ___ orë________ makineri/pajisje __________
Faza 8 ___________kohëzgjatja ___ orë ________ makineri/pajisje __________
Investime të parashikuara
Makineri dhe pajisje prodhimi nr _______ Lekë __________
Mjete pune nr _______ Lekë __________
Impiante të veçanta të prodhimit nr _______ Lekë __________
Impiante gjenerike nr _______ Lekë __________
Mjete te tjera nr _______ Lekë___________
*
Pajisje dhe makineri për zyra nr _______ Lekë___________
Pajisje informatike dhe software nr _______ Lekë ___________
Dokumenta ose licenca nr _______ Lekë ___________
Marketingu nr _______ Lekë ___________
Rikonstruktim nr _______ Lekë ___________
Tjetër (specifiko) nr _______ Lekë ___________
Totali në lekë: _________
Kam identifikuar një qendër po jo
9. Jepni vendndodhjen (nëse e keni identifikuar) ku do të zhvillojë
aktivitetin biznesi juaj, dhe nëse është e nevojshme rikonstruktimi.
Përcaktoni lejet që duhen për këtë lloj aktiviteti dhe proçedurat për
marrjen e tyre.
a) Nëse po
.. Adresa
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Karakteristikat e vendndodhjes: (madhësia, qëllimi i përdorimit, gjendja dhe
ndarja e ambienteve, etj.)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Nevojat për rikonstruktimi
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Lejet e nevojshme për këtë aktivitet
Licenca, lejet specifike nëse është e nevojshme për ushtrimin e aktivitetit të cilat
sigurohen nga institucionet e shënuara me poshtë, në pikën 3.
.. Procedurat për të marrë të gjitha lejet e nevojshme janë si më poshtë vijon:
1. Regjistrimi në gjykatë.
Regjistrimi në gjykatë është kusht i domosdoshëm për marrjen e liçensës.
2. Regjistrimi në organet tatimore.
Të gjithë ata që duan të merren me biznes, pra të kryejnë çdo lloj aktiviteti tregtar, duhet
të regjistrohen pranë zyrës së tatimeve për marrjen e certifikatës tatimore.
3. Pajisja me leje specifike (nëse është e nevojshme për llojin e aktivitetit).
Institucionet në nivele qendrore dhe vendore të cilat japin lejet specifike janë si më
poshtë vijon.
Ministritë:
1. Ministria e Arsimit
2. Ministria e Mjedisit
3. Ministria e Industrisë dhe
Energjetikes
4. Ministria e Bujqësisë
5. Ministria e Territorit
6. Ministria e Transporteve
7. Ministria e Shëndetësisë
8. Ministria e Ekonomisë
9. Ministria e Financave
10. Ministria e Rendit
11. Ministria e Drejtësisë
12. Ministria e Kulturës, Rinisë dhe
Sporteve
13. Ministria e Mbrojtjes
Institucione të tjera :
1. Drejtoria e Përgjithshme e Doganave
2. Banka e Shqipërisë
3. Komisioni i Mbikëqyrjes se
Sigurimeve
4. Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve
5. Bashkia Tiranë
6. Drejtoria e Përgjithshme e
Standardeve
7. Instituti i Studimeve së Teknologjisë
së Ndërtimit
8. Enti Rregullator i
Telekomunikacioneve (ERT)
9. Enti Rregullator i Energjisë (ERE)
10. KKRT
11. Inspektorati i Kalibrimit
12. Instituti i Fizikës Bërthamore
13. Instituti i Kërkimeve Veterinare
14. Inspektorati Shtetëror Sanitar
15. Drejtoria e Patentave dhe Markave
16. Drejtoria e Përgjithshme e Pyjeve
dhe Kullotave
17. Instituti i Ekspertëve Kontabël te
Autorizuar (IEKA)
18. Enti Kombëtar i Zonave të Lira
19. Instituti i Sigurimeve Shëndetësore
20. Inspektorati Shtetëror i Punës
21. Instituti i Sigurimeve Shoqërore
22. Komisioni i Letrave me Vlerë
b) Nëse jo
.. Adresa e parashikuar
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Parashikoj të ketë një madhësi minimale të domosdoshme prej __________ m2.
.. Të jetë e strukturuar si më poshtë: (destinacioni i përdorimit të ambienteve të
brendshme, prezenca e një hapësire për magazinë, etj.)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Lejet e nevojshme për këtë aktivitet
Licenca, lejet specifike nëse është e nevojshme për ushtrimin e aktivitetit, të cilat
sigurohen nga institucionet e përmendura, në pikën 3.
.. Procedura e marrjes së lejes
Është e njëjtë me atë të përshkuar më lart.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
10. Cilat janë politikat që ndiqni për produktin apo shërbimin tuaj,
punoni me porosi apo do ta hidhni normalisht në treg?
________________________________________________________________________
1
Zëri i shpenzimit Viti 1 Viti 2
________________ Lekë __________________________ ______________________
________________ Lekë __________________________ ______________________
________________ Lekë __________________________ ______________________
________________ Lekë __________________________ ______________________
________________ Lekë __________________________ ______________________
________________ Lekë __________________________ ______________________
________________ Lekë __________________________ ______________________
________________ Lekë __________________________ ______________________
________________ Lekë __________________________ ______________________
Totali: Lekë __________________________ ______________________
Produktet për shitje
(Përshkruani për çdo produkt /shërbim sasitë vjetore të cilat mendoni t’i shisni dhe
çmimet përkatëse)
Produktet
Sasitë vjetore
Çmimi për njësi
(Lekë)
Faturimi Vjetor
(Lekë)
Viti 1
Viti 2
Viti 3
Viti 1
Viti 2
Viti 3
Totali:
1. Shenoni shpenzimet e parashikuara për 2 vitet e para dhe faturimin
e pritshëm për 3 vitet e ardhshme.
Specifikoni se si arritët të përcaktoni sasinë e produkteve për shitje (me hipotezë, me
vlerësim, nga të dhënat statistikore, nga analiza e konsumit, nga çmimet mesatare të
tregut, çmimet të konkurrencës, etj. )
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Preventivi Ekonomik
Lekë
Lekë
Lekë
Faturimet
Mbetjet fillestare
Mbetjet finale
Blerje e lëndës së parë
Kosto e personelit
Paga e titullarit
Kosto për punë të jashtme
Shërbime të tjera
Qira
Shpenzime (tel..drita etj)
Amortizim
Shpenzime për kërkim dhe trajnim
Shpenzime promocioni
Shpenzime të përgjithshme
Interesa aktive/pasive
Rezultati përpara taksimit
Tatimet
Humbja neto
Angazhime
Lekë
Lekë
Lekë
Investime
Rezerva
(Mbetjet finale – Mbetje fillestare)
Kredi klientëve
Rimbursim i kredive ndaj bankave
Të tjera
Gjendja e arkës
12. Plani financiar dhe llogaria ekonomike e parashikuar për tre vitet e
para të aktivitetit tuaj.
Totali:
Fondet
Kapitali
Borxh bankar
Debit ndaj furnitorëve
Kontributi në kapital
Kredi te lehta
Vetëfinancim
Të tjera
Totali:
Mobilizim materialesh Lekë __________ kapitali yt Lekë________
Mobilizim materialesh Lekë__________ kapitali që
qarkulloni Lekë ________
TVSH në investime Lekë __________ kredi e lehtë Lekë ________
Financim bankar afatshkurtër m/l Lekë ________
TOTALI I NEVOJAVE __________________________
TOTALI I FONDEVE ___________________________________
Specifikoni në detaje fondet financiare që mbulojnë investimet (debitë, mjetet, etj)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
13. Përcaktoni burimet financiare që nevojiten për të kryer investimet
fillestare.
Të ardhurat nga klientët ___________________________________
Pagesat për furnitorët ___________________________________
A keni përfituar të ardhura (rajonale, të komunës ose nga ente te tjera publike) për këtë
iniciativë ?
po jo
Nëse po specifikoni: subjektin që ju ka ndihmuar, llojin ndihmës (ndihmë shtetërore ) dhe
sasinë e ndihmës (në lek).
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
14. Tregoni shumen mesatare të të ardhurave nga klientët dhe të
pagesës së furnitorëve.
15. Të ardhura të mundshme publike.
D) TREGUES TË KOMPETENCAVE MENAXHUESE DHE
TEKNIKE
Gjinia : mashkull femër
Bashkia / komunë __________________________
Rrethi: ___________________________________
Adresa:___________________________________
_________________________________________
Telefon: __________________________________
Celular: __________________________________
E-mail: ___________________________________
Studime dhe formime
Shkolla tetëvjeçare _____________________________ vitet____________________
Shkolla e mesme _______________________________ vitet____________________
Universiteti ___________________________________vitet____________________
Dega ________________________________________
Profili________________________________________
Studime me qëllime të veçanta /diploma
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
16. Vendosni curriculum vitae (CV)
Kurse pas universitare dhe specializime
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Kurse të formimit profesional
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Aftësi për ushtrim profesioni
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Regjistrim në kurse profesionale
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Njohje gjuhësore dhe informatike
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Eksperienca në punë:
Biznes familjar nga viti ................ në vitin ................
I punësuar nga viti ................ në vitin ................
Profesion i lirë nga viti ................ në vitin ................
Punëmarrës nga viti ................ në vitin ................
Të rastësishme nga viti ................ në vitin .................
.. Përshkruani dhe cilësoni ( me datën e fillimit dhe të mbarimit) eksperiencat e
punës: cilat janë detyrat që keni kryer dhe çfarë rolesh keni mbuluar?
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Cilat nga këto eksperienca mendoni që mund të përputhen me aktivitetin që
kërkoni të filloni dhe pse?
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
.. Çfarë lejesh kërkohen për fillimin e iniciativës? Çfarë keni siguruar?
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Shënoni në tabelë pozicionin, koston dhe emër mbiemrin e çdo te punësuari.
Emër mbiemër
Pozicioni
Viti 1
Viti 2
Viti 3
1
L
L
L
2
L
L
L
3
L
L
L
4
L
L
L
5
L
L
L
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
17. Përshkruani se si do ta organizoni biznesin tuaj duke specifikuar
numrin e të punësuarve, llojin e kontratave dhe kostot relative.
18. Pershkruani aftësitë tuaja menaxhuese (organizative, kontrolluese, etj) ose
të të tjerëve ku mund të mbështetet biznesi (evidentoni lidhjet mes
eksperiencave të mëparshme, raportet familjare, nevojat operative të iniciativës
së re) dhe kompetencat tuaja teknike (njohjet e proceseve prodhuese,
menaxhimin e burimeve, etj) ose të të tjerëve ku mund të mbështet iniciativa
(vini në dukje lidhjet e eksperiencave të mëparshme me nevojat operative të
iniciativës së re).
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit http://uni-prizren.albanianforum.net
 
Si te hartoni nje plan biznesi
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Universiteti i Prizrenit UKSHIN HOTI :: Drejtimet Bachelor :: Menaxhment Ndërkombëtar-
Kërce tek: