Universiteti i Prizrenit UKSHIN HOTI
Përshëndetje vizitor i nderuar,

Forumi uni-prizren është forum i kushtuar studentëve të Universitetit të Prizrenit. Ju nuk jeni i regjistruar ose nuk jeni identifikuar në forum. Ju lutem identifikoheni ose regjistroheni duke klikuar si më poshtë.

Me respekt, stafi i forumit të Universitetit të Prizrenit
Universiteti i Prizrenit UKSHIN HOTI

Viti Akademik 2018-2019
 
ForumForum  PortaliPortali  CalendarCalendar  Events  PublicationsPublications  GalleryGallery  PytësoriPytësori  KërkoKërko  Lista AnëtarëveLista Anëtarëve  Grupet e AnëtarëveGrupet e Anëtarëve  RegjistrohuRegjistrohu  identifikimiidentifikimi  

Share | 
 

 Perpilimi i nje plani biznesi

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Adminstratori
Administrator
Administrator
avatar

Numri i postimeve : 1038
Pikët : 16683
Reputacioni : 49
Join date : 17/02/2011
Age : 28
Location : Prizren
Drejtimi : Administrim Biznesi

MesazhTitulli: Perpilimi i nje plani biznesi   7th October 2011, 19:44

Përpilimi i një Plani Biznesi
Përpilimi i një Plani BiznesiPlani i biznesit është një përmbledhje e shkruar e aktivitetit të propozuar të sipërmarrësit ku varësisht nga nevoja dhe synimet e sipërmarrjes dhe këto aktivitete të propozuara mund të jenë afatshkurtëra ose afatgjate.

Plani i biznesit është shumë më shumë se sa një ushtrim akademik. Është një dokument i gjallë, evolutiv që shpreh ardhmërine e kompanisë. Ekspertë vlerësojnë se plani i biznesit është një nga mjetet më të rëndësishme të një sipërmarrjeje. Plani i biznesit përgatitet për vetë kompaninë ose për investuesit në të.Çka shpreh plani i biznesit ?

Nepermjet planit të biznesit ne arrijmë të ambientohemi në situatën e brendshme ashtu edhe të jashtme qoftë në ekonominë e një vendi sepse kur themi të caktuar, qoftë në atë ndërkombëtare.

Plani i biznesit duhet të përdoret si bazë nga i cili do të vlerësohen performancat. Rezultatet aktuale mund të krahasohen me plan vetëm kur me te vertet plani ekziston. A janë rezultatet tona në nivel të probabilitetit?. Nëse jo, çfarë përmiresime duhet të bëjme në sjelljet tona për ta përmirësuar prodhimtarinë në të ardhmen?.

Përfundimisht, plani i biznesit mund të përdoret në rastet e paraqitjeve të kërkesave për mbeshtetje financiare, siç janë aplikimet për kredi. Përderisa sektori i kreditimit zhvillohet në Kosovë, bankat do të mbeshtesin bizneset, të cilat qartë do të shprehin të ardhmën e tyre, dhe të cilet e kanë të evidentuar mënyrën që do të arrijnë atje. Megjithatë, duhet të jeni të kujdesshëm. Kundërshto nëse duhet shkruar plani i biznesit vetëm pse mendon se kjo është diçka që banka dëshiron ta shoh. Planin e biznesit duhet ta shkruani kryesisht për t’u shfrytëzuar nga pronarët dhe menaxherët e biznesit.

Indeksi i detajuar i përmbajtjes së nje plani të biznesit


Pëmbajtja


Një plan biznesi duhet të përmbajë detaje se si do të zhvillohet biznesi, kur do të merren vendimet e veprimit, kush do të marrë pjesë në implementimin e këtij plani dhe si do të menaxhohen paratë. Strategjia e krijimit të planit të biznesit vaert se për zhvillimin e biznesit (ose rritjen e tijë) nevojiten financa apo investime.[4] Gjithashtu gjatë imlementimit të tijë duhet përqëndruar rreth asaj se si do të arrihet me sukses të gjenerohen të hyra përmes këtij plani.

Konkretisht plani i biznesit fillimisht përfshinë një koncept fillestarë dhe bazë ku janë objektivat, synimet, arsyet e biznesit, pastaj përfshinë një përshkrim të situatës në moment të nismëtarëve të projektit të biznesit ose të situatës në moment të biznesit ekzistues (që tenton drejt zgjerimit). E rëndësishme është të jepen të dhëna mbi grupin menaxhues, produktin i cili do të prodhohet, ose shërbimin i cili do të ofrohet, mbi konsumatorët ose klientët të cilët do të jenë gjenerues të profitit, i cili synohet përmes këtij plani. Gjithashtu, duhet analizuar konkurenca në tregun që synojmë, rreziqet që na kanosen, të bëhet analiza SWOT. Përfundimisht duhet përshkruar se si pretendohet caktimi i çmimit, si mendohet të realizohet shitja (ofrimi i shërbimit), cilat taktika do të përdoren për të arritur deri tek konsumatori, detaje mbi shpërndarjen, duhet përshkruar detaje mbi mënyrën e implementimit të marketingut. Për të qenë i gjithë plani komplet gjithashtu duhet siguruar edhe të dhëna konkrete financiare rrethe gjith parpa përgatitjes, realizimit të planit si dhe realizimit të profitit nga ofrimi i produktit ose shërbimit të
caktuar.

Përmbledhja ekzekutive • Prapavia – Prapavia e kompanisë, përshkrim i shkurtër mbi kompaninë.
 • Koncepti – Koncepti i kompanisë.
 • Objektivat
  – Nëse është plan biznesi për një kompani të re, atëhere shkruhen
  objektivat e kësaj kompanie. Nëse hapet një repart i ri ose bëhet një
  plan për produkt/shërbim të ri, atëherë duhen shkruar objektivat e këtij
  reparti ose produkt/shërbimi.
 • Menaxhimi – Përshkruhet mënyra e menaxhimit të këtij projekti të ri edhe vendosen objektivat, misioni dhe pikat e suksesit
  (pikat e suksesit nënkuptojnë ato elemente, të cilat ju i shihni si të
  domosdoshme për arritjen e suksesit, këto pika duhen përmendur në plan).
 • Marketingu – Misioni, objektivat, pikat e suksesit përmes marketingut.
 • Financat – Pikat kyçe të planit financiar, të cilat ju i shihni si bazat themelore për arritjen e suksesit tuaj.
 • Përfundimi – Përmbledhja e vizionit tuaj lidhur më këtë plan.

Shënim: Përmbledhja ekzekutive duhet të ketë jo më
shumë se dy faqe të formatit A4 me shkronja normale, ajo duhet të jetë
një përmbledhje e tërë planit të biznesit, një hyrje e shkurtër dhe
efektive për atë gjithmonë sugjerohet që kjo pjesë të shkruhet dhe
kompletohet pas përfundimit të pjesëve të tjera të planit të biznesit.
Zakonisht investuesit për të cilët e bëni planin janë ose jo të
impresionuar nga hyrja (përmbledhja ekzekutive), dhe këtu varet i gjithë
qëndrimi i tyre për përmbajtjen e mëtejshme.

Situata momentale • Ambienti tregëtarë – përshkruaj ambientin ku tregëtoni momentalisht, segmenti I tregut ku plasoni produktin/shërbimin tuaj.
 • Cikli jetësorë i produktit – përshkrani sa zgjat cikli i prodhimit të produktit tuaj.
 • Çmimet dhe fitimi – paraqitni rezultatet e analizës suaj mbi çmimet
  dhe fitimin që pretendoni ta realizoni duke përdorur fakte dhe duke e
  vërtetuar.
 • Konsumatorët – përshkrani cilët janë konsumatorët tuaj, ku gjenden
  ata, cfar shtrirje demografike kanë, cfar nevoja kanë këta konsumatorë ,
  sa jan konsumatorë tuajt, sa ua plotëson nevojat produkti/shërbimi
  juaj.
 • Shpërndarja –përshkruani si dota shpërndani produktin, cfar rrjeti shpërndarës keni.
 • Udhëheqja – përshkruani si do të udhëheqet ky sector, product/shërbim I ri.
 • Burimet financiare – përshkruani strukturën e burimeve të
  financimit, sa mbuloni vet këtë project me financa, sa merrni hua nga
  institucione tjera dhe sa pretendoni të merrni nga subjekti të cilit ju
  keni drejtuar.

P.S. Si në pjesën e parë edhe në këtë pjesë mundohuni sa më shumë të i
argumentoni kërkesat dhe përshkrimet e shkurtëra, argumenti është baza
më ë shëndoshë e vlerësimit. Mos bëni sqarime të kota e te përsëritura,
numërimet bëni të qarta, ndarjet precise, kërkesar reale.

Objektivat • Objektivat primare të firmës – numëroni
 • Synimet e biznesit
 • Arsyet – përse jeni përcaktuar në këtë biznes
 • Kthimi i investimeve – përshkruani se si planifikoni ti ktheni
  investimet e bëra (kjo nënkupton mundësinë për kthimin e borxheve)
 • Objektivat financiare
 • Pozita e rritjes – paraqisni se si e shihni rritjen në treg.

Menaxhimi (të dhëna mbi firmën) • Si filluam – me biznesin në fimr, historic I shkurtër mbi historikun e firmmës
 • Grupi I menaxhimit – paraqisni numrin e strukturës menaxheriale dhe strukturën e shtrirjes së këtij menaxhmenti.
 • Përgjegjësitë – përshkrani përgjegjësitë e menaxhmentit të larte, duke I identifikuar me emra dhe përgjegjësi në punë.
 • Kërkim dhe zhvillim – sektori juaj për kërkim dhe zhvillim
 • Mbështetje nga jashtë – nëse keni mbështetje profesionale, në fuqi
  punëtore ose bashkpunime të tjera të ndyshme atëherë edhe këto cekni.

Përshkrimi I produktit / shërbimit • Produkti/shërbimi momental përshkrim – nw kwtw pjes
  përshkruani produktin (nëse jeni prodhues) momental, dmth që jeni duke
  prodhuar ose zhvilluar ose shërbimin (nëse jeni ndërmarrje shërbyese).
  Përshkrimi duhet të jet I shkurt dhe i qartë pa përsësirje të të
  dhënave.
 • Teknologjia gjegjëse – nënkupton përshkrimin e
  teknologjisë me të cilën prodhoni produktin në fjalë ose në anën tjetër
  teknikën të cilën e shfrytëzoni për të ofruar shërbimin që e ofroni (pra
  e gjith varet nga aktiviteti të cilin e zhvilloni).
 • Qëllim i dobishëm dhe të mira – tregoni shkurt dhe me fjalë
  argumentuese dobishmërinë që do ta ket konsumatori nga produkti/shërbimi
  juaj.
 • Theksimet e së ardhmes – në piak të sakta caktoni planin e së ardhmes në prodhuim/shërbim, pra në lëmin në të cilën zhvillohet aktiviteti juaj.
 • Beneficionet kyçe të tëgjitha produkteve/shërbimeve – pra duhet
  paraqitur esencën, nevojën kryesore që e plotëson ai product/shërbim.
 • Teste – në këtë pjesë duhet të tregoni hulumtimet
  tuaja që I bëni për të zhvilluar produkte të reja ose hulumtime që bëni
  për të zhvilluar teknika të reja të ofrimit të shërbimit, pa detajizime
  dhe përshkrime të tepruara, por vetëm elemente bindëse argumentuese.
 • Cikli jetësorë I produkteve/shërbimeve – përshkruani ciklin e jetës së produktit/shërbimit tuaj, gjithnjë me përshkrime të shkurta.
 • Ekspozime – praqitjet e produktit / shërbimit.

Konsumatorët • Studim i rastit – në këtë pjesë duhet të paraqitur
  të dhëna mbi këtë situatë lidhur me nevojat e konsumatorëve mbi këtë
  produkt/shërbim që zhvilloni si dhe aftësinë e produktit /shërbimit tuaj
  për të plotësuar nevojat e konsumatorëve si nga kualiteti si nga
  kuantiteti.
 • Lista e konsumatorëve – paraqitni konsumatorët tuaj
  (shkurt), nëse keni disa produkte ateherë paraqisni listën e
  konsumatorëve që janë konsumues të produktit.

Konkurenca • Rrethi i konkurimit –paraqit konkuruesti tuaj
  direkt që merren me biznesin tuaj si dhe konkuruesit indirect që kan
  ndikim relevant në segmentin e tregut në të cilin vepron.
 • Vëzhgim & Përfundim – paraqisni argumente se si do të gjindeni në treg si ndaj tregut ashtu edhe ndaj konsumatorëve.

Rreziqet


Përshkruani rreziqet me të cilat mund të përballeni qofshin ato ntyrale, shtetërore, apo

Analiza e tregut  • Definimi i tregut – definoni tregun tuaj (asgje
   teorike nga librat), largësinë, dendësinë, madhësinë, shpërndarjen,
   konsumatorët apsolut, relative, jo konsumatorët etj.
  • Historia e shitjeve – jep një prapavi të shitjeve tua (ofrimit të shërbimeve tua) në një periudh të caktuar të kohës së kaluar.
  • Fitimet – përshkruani përfitimet që ofron tregu si dhe planin tuaj se sa përfitime planifikoni ju të keni nga au treg I përgjithëshëm.
  • Ndarja e tregut dhe pozita në treg – paraqisni veten tuaj (pozitën
   tuaj) në treg duke marr parasysh dhe konsumatorët, rangoni aftësitë
   konkuruese të ndërmarrjes suaj si dhe aftësitë konkuruese të produktit
   tuaj ndaj produkteve të konkurrentëve.
  • Marketing metodat – përshkruani metodat që do të
   përdorni për njohjen tuaj ose të produktit tuaj. (kjo varet nga ajo se
   jeni duke bërë biznes plan për një product të ri me një ndërmarrje
   tanimë që njihet apo keni të bëni me një ndërmarrje të re si dhe një
   product të ri që nënkupton angazhimin e dyfisht si në aspect të njohjes
   së ndërmarrjes ashtu edhe në aspect të njohjes së produktit nga ana e
   konsumatorëve).
  • Trendet industriale – ku është industria e
   përgjithëshme, sa jeni në hap me imponimet që I bën industria e
   përgjithëshme, sa jeni ndikues në këtë industri.


SWOT – analiza

swot analiza
Zakonisht kur bëhet SWOT (Strength, weakness, opportunities and
threats) analiza bëhet një katror i madh me katër nën katrorë në të
cilët numrohen, pra vetëm numërohen elementet e kërkuara (si më poshtë):


 • Forcat
 • Dobësitë
 • Mundësitë

  • Mundësitë e pa shfrytëzuara


 • Rreziqet


 • Forcat – forca që keni ju e konkurentët nuk i kan dhe ju jeni duke i përdorur këto forca (numëroni në list)
 • Dobësitë – dobësit tuaja ndaj konkurentëve, tregut.
 • Mundësitë – mundësitë tuaja për të ngritur nivelin e
  konkurimit në të ardhmen duke marr parasysh veprimet e tanishme,
  teknologjin e tanishme, idetë e tanishme, stafin etj.

  • Mundësitë e pa shfrytëzuara – mundësitë që akoma as edhe konkurentët nuk I kan shfrytëzuar


 • Rreziqet – rreziqet e llojeve të ndrxshme, sociale,
  ekonomike, politike, gjeografike etj. Që mund të ndikojnë në dobëdimin e
  aftësisë suaj konkuruese apo ndoshta edhe në shuarjen totale të
  biznesit tuaj.

Çmimet dhe fitimi


Kjo tërësi në të vërtetë merret me përpilimin e çmimeve për product ose shërbim.


 • Struktura bazë – përshkruaj metodën e përpilimit të çmimeve të produkteve/shërbimeve.

  • Tregëtimi – paraqit tregëtimin dhe koston e tregëtimit.
  • Shpërndarja – paraqit metodat dhe rrjethin e shpërndarjes si dhe koston e shpërndarjes
  • Paraqitja e manifakturimit – përshkruaj manifakturimin
  • Shitjet direkte – menaxhimin e shitjes direkte si dhe elementet e përbërjes së shitjes suaj direkte
  • Zbritjet e çmimeve – metodat e menaxhimit të çmimeve, si dhe ndryshimin e tyre në situata të ndryshme.
  • Kostoja – ana lizo kostot në total si dhe menyrën e menaxhimit të kësaj kostoje totale.Taktikat e shitjes • Metodat momentale të shitjes – pëshkruaj metodat që shfrytëzoni në momentin e biznesit të tanishën gjat shitjes.
 • Shitje – përshkruani gjendjen tuaj në shitje duke
  marr si element për krahasim tregun (segmentin e tregut) në të cilin
  operoni si dhe konkurentët.
 • Feed Back lakoret – përshkrim (asgjë nga literature të ndryhsme , por gjithçka elemente nga tregëtimi juaj –shukur dhe qartë)
 • Shitjet ekzekutive – përshkrim (asgjë nga literature të ndryhsme , por gjithçka elemente nga tregëtimi juaj –shukur dhe qartë)
 • Shitjet direkte – përshkrim (asgjë nga literature të ndryhsme , por gjithçka elemente nga tregëtimi juaj –shukur dhe qartë)

  • Përfaqësuesit e manifakturimit – përshkrim (asgjë nga literature të ndryhsme , por gjithçka elemente nga tregëtimi juaj –shukur dhe qartë)
  • Shpërndarjet – përshkruani nënyrën e shpërndarjes së produktit tuaj, koston e realizimit të këtij veprimi si dhe efektivitetin.
  • Manifakturuesit e paisjes origjinale – përshkrim
  • Shitësit – lidhja me shitësit, raporti me to (nëse janë pjesë e kompanive tjera që shesin produktitn tuaj).
  • Telemarketing – sa dhe si e shfrytëzoni.Shpërndjarja • Metodat – përshkrim
 • Shpërndarja – si e realizoni, kostoja …
 • Mbulimi – si i mbuloni shpenzimet e shpërndarjes.
 • Programi i ciklimit – cikli i shpërndarjes.
 • Shpërndarja ndërkombëtare – nëse bëni, përshkrim …
 • Nxitjet e tregëtimit – taktikat që prdorni për të bërë nxitje në tregëtim
 • Shërbimet konsumatore – përshkrim
 • Politika e kthimit dhe përshtatjes – cfar politika përdorni për të bërë kthime dhe përshtatje në raste tëndryshme të ndryshimit të kushteve në treg.

Reklamimi & Promocioni • Objektivat e reklamimit dhe prmocinit
 • Media objektivat
 • Kampanja e reklamimit
 • Orari preiliminar medial
 • Promocioni

Lidhjet publike • Objektivat
 • Strategjitë
 • Prapavia e kompanisë – përshkrimi i kompanisë rreth lidhjeve publike
 • Lajmërimet shitjeve të mëdha
 • Pres publikimetPress Releases
 • Vizitat editoriale
 • Shfaqjet sindikale
 • Lajmërimet e brendëshme dhe të jashtme

Marrëdhëniet e biznesit • Marrëdhëniet OEM
 • Marketing marrëveshtjet kyçe
 • Marveshja me furnizuesit
 • Përpjekjet kyçe të zhvillimit

Marketing strategjia • Plani gjithpërfshirës
 • Strategjia e produktit
 • Pozicionimi
 • Ripozicionimi i konkurencës
 • Tregu ndërkombëtarë
 • Furnizuesit e jashtëm
 • Marketing përgjegjësitë
 • Taktikat e shitjes
 • Reklamimi dhe promocioni
 • Mejetet promotive
 • Reklamimi
 • Përkrahja e shitjeve
 • Ciklet e feed back-ut
 • Marrrëdhënjet publike

Manifakturimi • Kërkim dhe zhvillim
 • Produkti dhe manifakturimi
 • Integrimi (Prodhim vs. Blejë)
 • Njerëzit
 • Paisjet, ndërtesat
 • Pyetjet shtesë

Projektimi financiar • Çmimi i fillimit


 • Përdorimi i fondeve
 • Bilanci i suksesit
 • Para të gatshme (Cash Floë)
 • Bilanci i gjendjes
 • Analiza shtesë

Apendix


Në këtë pjesë I përcjellni tëgjitha faktet që keni përdorur me
dokumente origjinale, gjithashtu këtu I nveoni edhe CV të ekipit të
menaxhmentit që keni përshkruar më sipër.

Indeks shembull


Shembulli i përgjithshëm i një indeksi përmbajtësor të një plani të shërbimeve mediale.


 • Paraparaqitje

  • Bordi i drejtorëve
  • Manaxhimi
  • Parathënie nga kryetari i bordit të drejtorëve 3
  • Fjala hyrëse e drejtorit të përgjithshëm


 • Hyrje

  • Kompania xxx si shërbim publik i transmetimit në vitin xxx


 • Përmbajtja:
 • Televizioni

  • Besueshmëria dhe shikueshmëria
  • Lajmet
  • Programi informativ

   • Pjese detaj 111
   • Pjes detaj 222
   • Pjes detaj 333


  • Programi argëtues dhe muzikor

   • Pjes detaj 111


  • Programi kulturor-arsimor
  • Programi i mëngjesit
  • Sporti
  • Ngjarje të veçanta

   • Programi i vitit të ri


  • Shpërblimet
 • Radio

  • Besueshmëria dhe dëgjueshmëria
  • Besueshmëria në programet e ndryshme

   • Lajmet
   • Sporti
   • Shpërblimet
 • Shërbimet e përbashkëta
 • Financat
 • Bilanci i gjendjes dhe i suksesit për vitin xxxAnalizuar dhe Përpunuar nga: Muhamet Kadriu

Duke i’u Referuar (huazuar nga) : www.wikipedia.com
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit http://uni-prizren.albanianforum.net
 
Perpilimi i nje plani biznesi
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Universiteti i Prizrenit UKSHIN HOTI :: Drejtimet Bachelor :: Administrim Biznesi-
Kërce tek: